Как да премахнем червенината по носа през зимните месеци

Как да премахнем червенината по носа през зимните месеци

Наближаването на студените зимни месеци увеличава вероятността от появата на обичайните за този период проблеми с кожата – сухи и червени петна, които изникват върху лицето след досег със студен вятър и минусовите температури. Зачервяването по и около носа е често срещано състояние при някои хора, което се обостря след смяната на сезоните и преминаването от хладно към мразовито време. Въпреки неудобството и смущението, което някои хора чувстват при появата на възпалението, е редно да се знае, че под повърхността на този проблем същестува по-сериозна причина. И точно сега, преди зимата да е почукала на вратата, е моментът за намиране на специализирана помощ от дерматолог, който може да постави диагноза. Защото прикриването на раздразнената кожа с козметични средства е замаскиране, а не лечение и неглижиране на състоянието може да доведе до усложнения.

Основна причина за зачервяването на носа е прекарана настинка, грип или алергична реакция. В тези случаи раздразнението и последвалата руменина се дължат на постоянното избърсване и изсушаване на кожата. Основание за червенините по епидермиса могат да бъдат и проблеми с кръвоносните съдове, хронично възпаление и алергии.

По-сериозни, но не застрашаващи сериозно здравето, причини са розацея, ринофима и периорален дерматит, които се характеризират с червени лезии, а в по-късен етап и с образуване на малки гнойни пъпчици. В по-късен стадий при розацеята може да се развият кисти и телеангиектазии (мрежи от разширени капиляри), докато при дерматита се появяват бели люспи.

След установяване на провокиращите зачеряването причини и фактори, следва да се вземат адекватни мерки за лечение и предотвратяване на по-нататъшно развитие на състоянието. Терапията зависи изцяло от откриване на причината за червенината по носа, затова е важно да се разбере дали проблемът е свързан с кожата или с кръвоносните съдове. Ако основание за състоянието са капиляри или хронично заболяване, то кремовете и локалните медикаменти, прилагани върху кожата, няма да помогнат.

Третирането на розацея започва с идентифициране на факторите, които допринасят за активизирането ѝ. Някои хора развиват болестта заради натрупан стрес, използване на неподходящи за кожата им козметични препарати и прием на неподходящи храни. Елиминирането на тези причини може да намали тежестта и честотата на зачервяванията. Използването на слънцезащитен крем може да предотврати влошаването на розацея, но няма да излекува основната причина, докато лекарствата, съдържащи сяра и някои антибиотици, контролират симптомите.

Козметичните процедури за лечение на розацея са известните:

  • Криотерапия, която замразява и премахва засегнатата кожа;
  • Микродермабразио, което ексфолира и премахва засегнатата кожа;  
  • Дермапланинг, който премахва засегнатата кожа;
  • Лазер с интензивна пулсираща светлина, с който се подновяват изцяло засегнатите зони.

Що се касае до зачервяване по носа, причинено от алергии – най-добрият начин е избягване на досег с алергените, отговорни за състоянието. Хората със сериозни проблеми следва да потърсят съвета на алерголог и да спазват назначеното лечение, което може да включва спрейове за нос и перорални медикаменти.  

Сухата кожа, която особено често се възпалява през зимата, изисква допълнителна влага. Използването на допълнителни овлажнители, хидратиращи кремове и маски определено могат да допринесат за подобряване на външния вид на лицето.  Хората с екзема трябва задължително да посетят опитен експерт, който да идентифицира основната причина, тъй като тя може да бъде стрес, храна или алергия. Стероидните кремове, фототерапията и продуктите с овесени ядки са отличен избор, когато става дума за третиране на екзема.

Понякога зачервяванията по носа представляват естетичен проблем, който с времето сам отшумява. В други случаи обаче, когато алкохол, пикантни храни или други дразнители от околната среда, оставят руменина, някои прости на вид, но доста добри методи могат да бъдат от помощ:  

  • Редуването на студени и горещи компреси намалява подуването и дразненето.
  • При алергия или хрема е добре да се използват меки тъкани и кожата често да се овлажнява, за да се избегне сухота или дразнене.

И в заключение, не бива да се забравя, че червеният нос не е медицинско състояние, но може да бъде симптом на друг проблем.

Д-р Манджукова © 2021 All rights reserved. Terms of use and Privacy Policy

Call Now ButtonОбади се сега