Премахване на фиброми

Премахване на фиброми

Разнообразие от обичайни доброкачествени образувания засягат човешката кожа през целия й житейски цикъл. Всекидневните грижи за външния вид и това, което се знае за всяко едно петънце по тялото, обикновено помагат да се различават сериозните от безобидните обекти, с които е осеяна кожата. За щастие, повечето от образуванията са безвредни и освен естетически не създават друг вид проблеми. Някои от тях са едва забележими, други, с появата си на видими и открити части, създават душевен дискомфорт и често се случва да бъдат обект на дразнене, натиск и триене. Умението да се различават доброкачествените издатини от тези, които биха навредили по един или друг начин, е полезно от гледна точка на това да се знае кога трябва да се вземат незабавни мерки и кога да бъдат пренебрегнати.

Кожни образувания, каквито са фибромите, са често срещани по човешкото тяло и лице, вариращи от един-два на брой до десетки. Наричани още с медицинското си название акнохордони, фибромите по своята същност са безобидни и неболезнени израстъци, които засягат еднакво и мъжете, и жените (особено след 50-годишна възраст). Възможно е да е появят във всяка една част на тялото, макар че обикновено изникват на места, където кожата се трие в кожа или в зоните, където има образувани гънки – мишниците, слабини, бедрата, клепачите, шията, областта под гърдите. Въпреки че са характерни за хората в напреднала възраст, риск от появяване на акнохордони съществува и при малките деца. При тези с наднормено тегло – в областта на шията, където кожата се втрива в кожа или около очите – на клепачите, когато същите се търкат прекомерно.

Основният начин за идентифициране на фиброма е, че той е разположен по кожата, закачен като с дръжка. За разлика от кърлежите и някои други образувания, към тази т. нар. „дръжка“ е прикрепен самият израстък, който на големина в повечето случаи ненадвишава 2 – 5 мм. В някои случаи обаче е възможно тези образувания да нараснат до размерите на грахово или гроздово зърно с диаметър до 5 см. Фибромите са меки на допир, като външно варират от гладки и кръгли до тънки и асиметрични. Някои от тях са тънки като конец или приличат на зърно от ориз.

Акнохордоните са с телесен цвят, като може да бъдат и по-тъмни от околната кожа, поради хиперпигментация. Липсата на кръвен поток може да окаже влияние върху цвета им и да станат червени или черни.

Точната причина за образуването на фибромите все още не е изяснена от медицинска гледна точка. Счита се, че триенето на кожа в кожа е един от основните признаци за появяването им, тъй като изникват на местата, където има най-много кожни гънки. Според изследване от 2008 г., човешкият папиломавирус (HPV) може да бъде фактор за развитието на фиброми. Инсулиновата резистентност, която може да доведе до диабет тип 2 и преддиабет, също може да играе роля в развитието им. Повишаване на теглото, особено при жените, по време на бременността, в комбинация с хормоналните изменения, също могат да доведат до образуването на кожните висулки.

По своята същност фибромите не причиняват болка и са напълно безопасни, въпреки това големият им брой в някои видими области – около шията или по клепачите – води до дискомфорт. Съществуват няколко начина за тяхното премахване

Криотерапия: Замразяване с течен азот

Хирургично отстраняване: Отстраняване с ножица или скалпел.

Електрокоагулация: Изгаряне с високочестотна електрическа енергия.

Лигиране: Премахване с хирургически конец, с който се прекъсва кръвообращението.

Отстраняването им не изисква поставянето на анестезия, макар че лекуващият може да използва локална упойка при отстраняването на голям брой фиброми. Не препоръчвам премахването на този вид кожни образувания да се извършва в домашна обстановка. Много интернет сайтове предлагат инструкции за отстраняването им без специализирана намеса, но това може да доведе до кървене и възпаление на засегнатите зони.

В дермато-козметичен център Belle Femme предлагаме цялостно премахване на доброкачествени израствания, каквито са акнохордоните, като гарантираме пълното им отстраняване, бързо възстановяване на третираните зони и липсата на белези след заздравяване на кожата.

 

Д-р Манджукова © 2021 All rights reserved. Terms of use and Privacy Policy

Call Now ButtonОбади се сега