Ролята на емолиентите в грижата за кожата

Ролята на емолиентите в грижата за кожата

Огромна част от добре информираните потребители на козметични продукти за подобряване на външния вид разбират необходимостта от поддържането на кожата си овлажнена. Това с пълна степен важи за онези от тях, които изпитват проблеми със сухотата и търсят адекватно лечение за екзема, псориазис или ихтиоза. Ето защо страдащите от тези заболявания се впускат в търсене на най-новите решения, които осигуряват овлажняващи ползи и ефект. Не винаги обаче потребителите са наясно, че трябва да избягват определени вещества, които биха могли да предизвикат сухота или дразнене. Именно поради тази причина, в помощ на сухата, чувствителна и проблематична кожа, козметичната индустрия предлага различни формули, които се стремят да осигурят трайна хидратация на кожата. Един от най-добрите начини за ефикасността на този процес, е използването на емолиенти.

Емолиентите (или казано по-просто „омекотителите“) са специфични съставки в козметичните продукти, които съдействат за мекотата и гладкостта на кожата и същевременно помагат за предотвратяване на изсушаването ѝ. Включват се в състава на различни изделия за красота, най-често присъстват като липиди (мазнини), масла, силикони или химически добавки като пропилен гликол. Те могат да бъдат категоризирани и като оклузивни агенти, овлажнители или съставки за възстановяване на бариерната функция. За да бъде разбрана тяхната съществена роля в грижата за кожата, е важно да се обърне внимание на действието и ползите им.

За тази цел е полезно да се разгледа структурата на човешката кожа и по-специално нейния най-горен слой.

Епидермисът на кожата се състои от четири до пет слоя. В долния, базален слой се образуват нови клетки, наречени кератиноцити. По време на процеса на кератинизация новите кератиноцити се придвижват нагоре към повърхността на кожата, като заедно с това изтласкват нагоре и старите клетки. Когато стигнат до най-външния, роговия слой, старите кожни клетки се отлепват, оставяйки място за новите. Този процес се нарича десквамация.

По време на десквамацията кожата може да изглежда люспеста и грапава, тъй като мъртвите кожни клетки се отделят от нея. За щастие, точно тук могат да бъдат ползвани емолиентите, които запълват с липиди пространствата между десквамиращите клетки и това прави кожата по-гладка и с мека повърхност. „Омекотителите“ притежават способността да поддържат хидратацията като „заключват“ влагата в кожата. Това се случва или чрез образуване на бариера на повърхността на кожата, с което емолиентите предотвратяват изпаряването на водата (оклузивни омекотители), или чрез привличане и задържане на влага в горните слоеве (овлажняващи омекотители). В медицината този тип вещества се използват в продукти за лечение на екзема и псориазис, именно заради техните свойства за повишаване на влагата, докато козметичната индустрия ги включва в състава на предлаганите изделия, тъй като спомагат за повишаване на хидратацията – особено за по-сухи типове кожа и за средства, предназначени за употреба в студено време.

Изборът  на подходящ емолиент зависи от вида на кожата, от появяващите се състояния, засегнатите области на тялото и личните предпочитания. Препоръчително е да се пробват различни омекотители и да се прецени ефектът им, преди да се вземе окончателно решение за подходящия продукт за рутинна грижа. Разумно е дори да се употребяват различни видове в зависимост от сезона, тъй като сухотата на кожата обикновено варира през отделните годишни времена.

Класифицирането на омекотителите се определя в зависимост силата и количествата на оклузивната съставка. Колкото по-мощен е омазняващият агент, толкова по-силен защитен слой образува върху кожата. Съотношението масло (липид) – вода определя качеството на препарата. По този критерий видовете емолиенти се разделят на:

Мехлеми

Мехлемите са силно овлажняващи, заради голямото количество липиди в тях и са най-добрите омекотители за много суха или дебела кожа.

Кремове

Кремовете са по-леки и по-лесни за нанасяне от мехлемите, което ги прави добри за използване през деня. В същото време са по-тежки и по-овлажняващи от лосионите, което ги прави добри и за нощна употреба. Кожата поема относително бързо омекотяващ крем, така че трябва да бъдат прилагани по-често, отколкото мехлемите.

Лосиони

Лосионите са предимно вода само с малко количество омазняваща съставка. Те са най-малко овлажняващите от трите вида емолиенти.

За постигане на задоволителни резултати специалистите съветват да се полагат върху кожата достатъчно количество емолиент. В зависимост от тежестта на състоянието и вида на средството – следва да се нанася от два до четири пъти на ден; като заедно с редовните приложения – всеки път, когато се намокри засегнатата област.

Според Националната асоциация за лечението на екзема, емолиентът трябва да се втрие в рамките на три минути след измиване на ръцете или излизане от банята, докато кожата е все още влажна. Разумно е това да се случи след внимателно подсушаване, точно преди изпаряване на водата от кожата. Третирането на засегнатата зона трябва да се случва с леки масажиращи движения надолу, по посока на растежа на косъма, за да се избегне запушване на космените фоликули.

Познаването на силата и възможностите на съставките определено е от полза за потребителите и оптимизирането на рутинната грижа. Овлажнители, оклузиви и съставки за възстановяване на бариерата са видове емолиенти, които играят различни роли в овлажняващите формулировки. Използването им следва да се случва в зависимост от вида на кожата и проблемите, пред които тя е изправена.

Д-р Манджукова © 2021 All rights reserved. Terms of use and Privacy Policy

Call Now ButtonОбади се сега